Een houten schutting plaatsen

Bookmark and Share

Palen en paalhouders

Een schutting is pas goed stevig als de platen met palen aan elkaar verbonden zijn. Deze palen worden stevig in de grond geplaatst op een stalen of betonnen voet. Afgeschuinde palen zorgen ervoor dat het water makkelijker van de paal af kan lopen. Dit vermindert de kans op houtrot. U kunt ook de top van de palen voorzien van een sierdop. Dit staat niet alleen mooi, maar beschermt uw houten schutting ook nog eens goed. Paalhouders verlengen de levensduur van uw houten schutting, omdat de palen niet in aanraking komen met de grond en dus ook water.

Modellen en uitvoeringen

Waarschijnlijk is privacy de belangrijkste reden voor uw schutting, maar dat betekent zeker niet dat het een saaie omheining hoeft te worden. U kunt namelijk kiezen uit veel verschillende motieven en vormen, of extra opties zoals een tuindeur of beton met houtnerf of rotsmotief. Wilt u het simpel houden? Dan kunt u kiezen voor standaard rechte schermen. Voor een speelse schutting zijn toogschermen een goede keuzen. Deze schermen zijn aan de bovenkant iets afgerond. Plaats enkele v-rasters op uw toogschermen voor een extra leuk effect.

Een raster is overigens een handige manier om een schutting op te fleuren. U kunt zelf kiezen waar u het raster wilt plaatsen en welke vorm en grootte deze moet hebben. Plaats het raster bijvoorbeeld tussen de houten schermen en laat er klimop op groeien voor een ‘groene’ schutting.

Vergunning

Bij het plaatsen van een schutting heeft men vrijwel altijd met buren te maken. Bij het plaatsen van een schutting op eigen grond, heeft u geen toestemming van uw buren nodig. Om ruzies te voorkomen is het wel aan te raden om uw plannen met de buren te bespreken Wanneer u een schutting op de erfgrens wilt plaatsen is het eveneens verstandig om dit te overleggen met de buren. Toestemming voor bouwen op de erfgrens heeft u in principe niet nodig, omdat u op grond van artikel 5:49 lid 1 Burgerlijk Wetboek kunt eisen dat de buren meewerken. De buren hebben wel recht om mee te beslissen welk type schutting er wordt gebouwd, omdat de schutting in dit geval eigendom van beide partijen is. U mag nooit een schutting buiten de grens van uw eigen erf plaatsen.

Er zijn een aantal eisen waar uw schutting aan moet voldoen. Voldoet uw schutting niet aan deze eisen, dan heeft u een vergunning nodig, namelijk de omgevingsvergunning.

De voorwaarden voor vergunningsvrij een schutting plaatsen zijn als volgt:

1. U bouwt op een erf of perceel waarop al een gebouw staat.

2. De afscheiding staat achter de voorgevelrooilijn (de lijn die evenwijdig aan de weg loopt en uw voorgevel raakt). Neem contact op met uw gemeente wanneer u niet zeker weet waar deze lijn zich bevindt.

3. De afscheiding staat op meer dan 1 meter afstand van de weg of het openbaar groen.

4. De afscheiding mag niet gebouwd worden bij een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Wilt u een schutting voor de voorgevellijn die hoger is dan 1 meter, dan moet u hiervoor een vergunning aanvragen. Bij een hoekwoning wordt ook de zijgevel die gericht is naar het openbaar gebied gezien als voorgevelrooilijn.

Om zeker te weten of u wel of geen vergunning nodig heeft, neemt u contact op met uw gemeente of gaat u naar www.omgevingsloket.nl Hier kunt u de vergunningcheck doen. Vergunning nodig? Dien dan meteen uw aanvraag in. De gemeente zal binnen 8 weken laten weten of u de vergunning krijgt. Plaats nooit zomaar een schutting zonder dat u zeker weet dat u geen vergunning nodig heeft.

Download de folder Erf- en perceelafscheidingen [PDF] van het ministerie van VROM voor meer informatie.

Onderhoud

Door uw schutting regelmatig te schilderen, beschermt u deze tegen weersinvloeden. Hou hierbij rekening met het milieu en uw eigen gezondheid: kies voor een verf of beits waar niet te veel vluchtig organisch oplosmiddel in zit. U kunt uw schutting niet alleen door middel van verf opknappen, maar bijvoorbeeld ook met houtolie, tuinbeits, ecoleum of bruinoleum. Bij goed onderhoud gaat uw schutting een stuk langer mee.
Op veel schuttingen is op den duur een groene aanslag te zien. Deze aanslag wordt veroorzaakt door algen en mossen. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Het is namelijk zeer eenvoudig om dit schoon te maken. Vul een emmer met warm water en soda en boen hiermee de schutting schoon. Schoonmaakazijn is ook een prima optie. 

Keurmerken

Er bestaan een aantal keurmerken voor duurzaam en milieubewust hout. Het is verstandig om te controleren of uw nieuwe schutting van deze keurmerken is voorzien.
•    FSC: de Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer), heeft dit keurmerk ingevoerd, dat voor verantwoord bosbeheer staat.
•    Keurhout Duurzaam: de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) controleert of certificaten voor duurzaam bosbeheer aan de eisen van de Nederlandse Overheid voldoen. Zo ja, dan wordt het hout voorzien van het logo Keurhout-Duurzaam.
•    KOMO: het KOMO-keurmerk geeft de garantie dat het impregneerbedrijf van verduurzaamd hout zich aan de wettelijke regels en milieunormen houdt.